De Ontdekkers

een leven vol kleine en grote avonturen is dichterbij dan je denkt

Leerdam staat bekend om zijn glas en om de Leerdammer kaas, maar minder bekend om zijn historie en zijn charme. En dat heeft ook een goede reden, want ondanks dat Leerdam al sinds de 12e eeuw bestaat zijn veel gebouwen relatief nieuw.

Maar dat wil niet zeggen dat de stad (of beter gezegd het stadje) geen charme heeft, integendeel. Met name de haven is een prachtig plekje.


Voordat je op pad gaat download even de Leerdam Tour app, want die heb je nodig om deze standswandeling te maken en het leukste te ontdekken wat Leerdam te bieden heeft.


Je hebt de App niet alleen nodig voor de route, maar je kan er ook informatie lezen en filmpjes kijken. Maar de beste reden om hem te downloaden is de mogelijkheid om verdwenen historie te kunnen zien en om het schilderij van mevrouw van Aerden tot leven te brengen. Gave technology die AR (Augmented Reality).


Verspreid door het stadje vindt je leuke glazenbeeldjes en een tuin vol met glasbellen bij het Glas atelier. In de hoofstraat loop je langs diverse winkeltjes, sommige in oude pandjes anderen zijn nieuw gebouwd. Bij de kerk bestelden we lekker kibbeling. Bij het Museaum Hofje van Mevrouw van Aerden (waar je het schilderij kan laten bewegen met de app) vinden we een happy stone en toevallig hadden we ook happy stones mee om te ruilen.


Waar wij voornamelijk voor kwamen is het haventje, na een klein rondje door het centrum gaan we hier daarom zo snel mogelijk heen.


Hier in de haven is de historie goed bewaard gebleven, de glasfabriek, de kade, het balkon en de muizentorens. Ik hou van dit soort plekjes die al honderden jaren onveranderd zijn gebleven. Maar dan ook weer op mooie manier gecombineerd worden met de moderne tijd.

In het haventje zien we een mooie plekje om een happy stone achter te laten en verhip daar ligt er al eentje. We nemen hem mee en laten een nieuwe steen achter. Een stukje verder, bij het gigantische kanon, laten we er nog eentje achter.


Het allermooiste stukje is toch wel de ‘walk on water’ (geen idee hoe het echt heet, want ik kon nergens aan benaming vinden), terug richting het centrum. Een mooi overzicht over het haventje, de kade, stadsmuren en het Hofje van mevrouw van Aerden.

Je kan hier ook eerst nog een stuk buiten tot aan het Nationaal Glas Museum, waar je nog meer AR kan beleven. Maar wij draaien om en wandelen langzaam terug. We willen er gewoon even een uurtje tussenuit niet ver van huis en dat doel was bereikt.

Hier vind je Leerdam:

Oranjeplein, Leerdam
Op bovenstaand adres kan je maximaal 2 uur betaald parkeren, maar je kan ook (betaald) parkeren bij het kanon aan de andere kant van het centrum.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *