De Ontdekkers

een leven vol kleine en grote avonturen is dichterbij dan je denkt

Eén van de gaafste speelbossen van Nederland vind je niet in één van de bosrijkste gebieden, maar juist midden in de randstad. Dan hebben we het natuurlijk over Speelbos de Balij in Zoetermeer.

Klimmen, klauteren, spetteren, rennen, vliegen, huttenbouwen, het kan allemaal in dit ruime speelbos vlak achter de stadsboerderij.


Loop door de poort en het avontuur kan beginnen, wat ga je eerst doen? Linksaf het moerasbos in, rechtsaf het ‘doolhof’ door of rechtdoor naar spring stenen, hindernissen en het vlot?


Rechtdoor! Op naar de spring stenen en hindernissen, pas je op dat je geen natte voeten krijgt? Bij lekker weer is het misschien niet erg om een beetje nat te worden, maar bij wat frisser weer zijn waterdichte schoenen of kaplaarzen misschien wel verstandig. Nim zijn schoenen zijn gelukkig waterdicht dus spetteren maar.

De 2 hindernissen waren een flinke uitdaging, nog even iets meer groeien om die zonder hulp van papa te kunnen overwinnen. En door naar, wat voor mij eruit ziet als een konijnenheuvel met tunnels alle kanten op.


Verhip het vlot ligt aan de overkant, wat nu? Oh gelukkig je kan het vlot vanaf de kant gewoon naar je toe trekken, werden alle vlotjes maar zo geïnstalleerd. Het is hard werken, maar zeker de moeite waard om even heen en weer te varen. Aan de overkant zien we ook nog iets leuks, daar gaan we straks ook even kijken.


Met laarzen, hoge schoenen of misschien zelfs met je blote voeten het moerasbos in? Ik zeg doen want het moerasbos is naast leuk ook nog eens ontzettend mooi. Lopen door gitzwarte modder en over boomstam paden, langs het groen en bloemen.


Toen we door de konijnenheuvel kropen zagen we 2 houten ridders, vanaf het einde van het moerasbos lopen we door het ‘doolhof’ terug en treffen een soort houten pergola poort met daarachter een mast om in te klimmen. Dan moeten we natuurlijk even een poging wagen om zo hoog mogelijk te klimmen.


Hé maar is daar nog meer? Ja inderdaad, naast de ridders is nog een open plek met een zandbakje, klimtorentje en waterspeeltuin voor de wat kleinere avonturiers. En daar achter een hangbrug over het water en nog meer bos om in te wandelen of te klimmen en klauteren over omgevallen bomen.


Over het bos gesproken, die is ook zeker de moeite waard om rond te wandelen. In het begin van de lente (wanneer wij ons avontuur beleven) kom je bloeiende struiken tegen en struiken met fris groene jonge blaadjes. Later in de lente en zomer is het een vol begroeid groen bos met waarschijnlijk ook een variëteit aan bloemen. Enige nadeel, het ligt heel dicht bij de snelweg en dat verstoord wel een beetje de rust.


Aan de overkant van het vlot hadden we iets leuks gezien, tijd om te gaan kijken wat het is. In dit stuk bos zien we omgevallen bomen, heel veel takken, sleepsporen over de grond en bijzondere vormen. Wat zou het zijn?


Het bos staat vol met allemaal hutten gemaakt van grote dikke takken. Er staan er wel een stuk of 10, de ene nog indrukwekkender dan de andere. We besluiten om er zelf ook eentje te maken en terwijl we beginnen komen er 2 andere kinderen aan die ons helpen. De hut krijgt een bank, prullenbak en een wc. Als we klaar zijn is het tijd om even bij te komen op de bank en de boterhammetjes op te eten.

Er is inmiddels bijna 4 uur verstreken sinds we door de poort van het Speelbos liepen, zo ontzettend veel en zo ontzettend heerlijk kan je hier spelen. Voor mij is het hoogte punt toch zeker wel het klimmen en klauteren over grote omgevallen bomen en voor Nim het bouwen van de hut.

Er is hier genoeg te doen om er echt een dagje weg van te maken, zeker met lekker weer. We zijn heel benieuwd wat jouw favoriete plekje van Speelbos de Balij is, laat het ons vooral weten in de reacties onder dit artikel.

Hier vind je Speelbos De Balij:

Kurkhout 100, 2719 JZ Zoetermeer

Parkeren Speelbos de Balij:

In deze doodlopende straat is ruime parkeergelegenheid, maar kom op tijd want naast het Speelbos is hier meer te doen en dan zijn de parkeerplaatsen snel op.
Meer info over De Balij: klik hier
Meer info over Stadsboerderij de Balijhoeve: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Bekijk ook onze video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *